Liv och hälsa

Om livet och hälsa…
RSS icon Email icon Home icon
 • Körprov 96 / B96

  Posted on juni 12th, 2013 Krylbo 16 comments

  Jag försökte Googla info om hur körprovet för behörighet B96 skulle gå till innan min uppkörning, men jag tyckte att det var dåligt med info.
  Men nu är iaf mitt prov gjort och godkänt så jag skriver ner lite hur det gick till!

  Till att börja med så fick jag visa mitt nuvarande körkort (B) och han skrev in mitt körkortsnummer i surfplattan, och jag fick skriva under på den att jag inte hade något annat körkort från något annat land.
  Sen fick jag visa registreringsbevis för både bil och släpkärra för honom, samt upplysa honom om vilken den totala totalvikten var för bil+släp, vilket han också kontrollerade i regbevisen.

  Provet började med att jag fick koppla ifrån släpet och köra bort bilen en bit. Sen fick jag backa bilen och koppla på släpet.
  Efter det var det dags för säkerhetskontroll. Jag har läst att man kan få lite olika kontroller (både ang bil och släp) och ”inspektören” sa att jag skulle kontrollera belysning på både bil samt släp, samt bromsar på kärran.
  Jag kollade blinkers, ett håll i taget på både bil plus kärra och lika med bakljus samt positionsljus. Jag kontrollerade backljus på bilen (släpet hade inget sådant) och sen sa jag att jag skulle kolla bromsljus och frågade inspektören om han ville bromsa eller om han ville kolla så att bromsljusen fungerade. Han valde att kolla, så jag satt mig i bilen och bromsade. Han bekräftade att bromsljusen på både bil och kärra fungerade.
  Sen kollade jag helljus på bilen. Jag sa sedan att jag var klar med belysningen, och jag skulle då kontrollera lasten. Jag öppnade kåpan på släpet och visade hur vi (jag och en kompis) hade säkrat lasten. Vi hade jobbat extremt mycket med säkringen av lasten. Det som var själva lasten var 21 st kantstenar på ca 27-28 kg per styck. Man måste ha sett till så att lasten varken kan förflyttas framåt, bakåt, åt sidorna eller uppåt inför en ev kollision eller tvär inbromsning. Vi hade löst det med europallar fram och bak, samt en hel del virke som hindrade ytterligare förflyttning, samt ett antal spännband… Kolla bilden!

  Inspektören uttryckte faktiskt sin uppskattning av denna stenkista som han kallade den, och medgav att den omöjligt kunde förflyttas åt något håll. Jag kollade spännbanden samt ryckte lite i valda delar av virket för att visa att det satt som sten =) Han frågade hur mycket last jag hade, och jag berättade det. Han frågade då om jag verkligen var säker på det, och då blev jag så klart osäker. Jag hämtade mitt papper där jag hade skrivit upp vikten på stenarna, samt pallarna plus att jag la på 20 kg typ för resten av virket som var på släpet, och det var 700kg. Jag sa igen att det stämmer, det är 700 kg, och då var det bra med det…

  Jag drog i parkeringsbromsen på kärran och satt mig i bilen och försökte backa respektive köra framåt. Bromsen på kärran är väldigt bra, så bilen neg/bugade när jag försökte köra med parkeringsbromsen i. Det var alltså testet på parkeringsbroms på kärran. Sen för att testa färdbromsen på kärran (och bilen iofs) så åkte jag iväg en bit med ekipaget och vände om så jag åkte mot samma ställe (med grusunderlag) och bromsade rejält sedan. Jag gick ur bilen och kollade så att det var bromsspår i gruset fram till kärrans hjul, och visade och talade om det för inspektören. På så vis blev färdbromsen testad på kärran (och bilen).

  Då var det dags för körning!
  Inspektören talade om att utanför grindarna skulle vi ta höger och på den vägen är det 40km/h. Det var den enda gången han upplyste om något. Därefter sa han bara vad jag skulle köra mot (enligt skyltning) och jag fick så klart själv hålla koll på hastighetsbegränsning och huvudled och all annan viktig info.
  Det blev ut mot en riksväg, men snart skulle jag köra mot annat mål vilket var en villaområde. På vägen dit passerade vi ett vägarbetsområde, och sen själva villaområdet där jag i en fyrvägskorsning skulle köra rakt på, sedan backa och vända i korsningen och sen köra tillbaka samma håll som vi kom ifrån. Naturligtvis kom några cyklister samt andra bilar under tiden, och då stannade jag och lät dom passera.
  Efter det fick jag nytt mål att köra mot, och det blev rakt genom stan (på en ort som jag inte hittar i) och det var vid 16-tiden så det var rusningstrafik, vilket innebar en hel del rörelse av fotgängare, cyklister, andra bilar, bussar och det mesta man kan tänka sig.
  Han sa ungefär där att kör nu rakt på så långt du får, och sväng sedan höger. Jag såg en skylt som visade förbjudet att köra framåt i nästa korsning, så där blev det höger alltså.
  Nästa mål blev industriområdet som vi började från, så snart var vi tillbaka på Trafikverkets område igen.
  Jag tyckte själv att det gått bra. Jag höll hastighetsbegränsningarna hela tiden, och i och med att det var så pass mycket korsningar, rondeller, övergångsställ och vägarbetsområden så var det nästan svårt att komma upp i någon högre hastighet =) Under körningen så förutom att ibland säga vilket mål jag skulle köra mot, så pratade inspektören på en hel del, om bilar, nybyggnationer av idrottsanläggning (som vi passerade) och allt mellan himmel och jord. Jag vet inte om det var för att se att man trots det kan koncentrera sig och se skyltar o dyl, eller om det var för att vara trevlig.
  Han sa när vi parkerat att han skulle gå igenom lite om körningen, men innan han började med det sa han att han skulle godkänna mig. Det var ganska skönt att få höra det innan genomgången så man kunde andas ut.

  En sak som ingår och som dom tycker är viktigt förutom att följa lagar och regler, är att köra ”miljövänligt”. Man ska använda motorbroms i god tid innan man ska svänga osv. Man ska även se till att inte ha motorn igång när man kollar belysning, eller när man ska koppla på släpet.

  Inspektören hade hela tiden sin surfplatta som han använde. Så direkt när han hade avslutat och godkänt mig, så hade jag protokollet i min mail. Väldigt smidigt.
  Han talade också om att jag direkt då fick köra enligt B96 i Sverige, men inte utomlands förrän jag fått mitt nya körkort levererat.

  Man måste ha tagit foto hos något av Trafikverkets kontor som har fotoutrustning innan uppkörningen. Om man kör upp på en ort där dom har fotoutrustning så kan man ta fotot där direkt innan uppkörningen.
  Jag tog mitt foto en till två månader innan uppkörningen.

  Det står en hel del i protokollet som man får, men i slutet står det uppstolpat vad som hade bedömts i mitt prov, och det var:

  * Infart/körning på landsväg
  * Backning
  * Oskyddade trafikanter
  * Gatukorsning
  * Signalreglerad korsning
  * Cirkulationsplats
  * Körning i tätort
  * Självständig körning mot mål
  * Körning i vägarbetsområde
  * Järnvägs/Spårvägskorsning
  * Sammankoppling
  * Säkerhetskontroll

  Provet bokade jag på Trafikverket och jag betalade kostnaden för uppkörningen direkt med kort på nätet. 800kr kostade det. Ett par dagar efter uppkörningen fick jag hem en räkning på totalt 230kr vilket var 80kr för fotografering och 150kr för tillverkning av körkortet. 4 dagar efter uppkörningen fick jag brev om att jag kunde hämta mitt nya körkort på Posten (inte närmaste postombud utan ”Företagsposten”).

  30 people like this post.
 • Tips ang diabetes

  Posted on april 3rd, 2013 Krylbo No comments

  Har du eller någon du känner diabetes och vill må så bra som möjligt?
  Här finns så gott som alla fakta du behöver, baserat på moderna fakta:
  Diabetes – normalisera ditt blodsocker

  Be the first to like.
 • Ogooglebar

  Posted on mars 27th, 2013 Krylbo No comments

  Ville bara skriva ner ett av det svenska språkets ord:

  Ogooglebar

  Be the first to like.
 • Ekolampan.se

  Posted on januari 10th, 2012 Krylbo 1 comment

  Jag vill bara passa på att skriva ett par rader om mina erfarenheter om www.ekolampan.se om någon funderar på att beställa därifrån och Googlar för att få veta mer om hur dom sköter sig.
  Jag har beställt några LED-lampor därifrån, ganska dyra med lite högre Watt-tal för att kunna ersätta en vanlig taklampa.

  Beställningen gick smidigt och enkelt och leveransen likaså, men efter ett bra tag så gick en lampa sönder som suttit i ett rum där den endast använts några få minuter per dygn, och brinntiden hade varit kanske en tiondel av den ”utlovade”.
  Om LED-lampor bara ska fungera så kort tid, så blir det dyrare än andra alternativ eftersom man inte hinner tjäna in det ganska höga inköpspriset.
  Jag kontaktade Ekolampan och dom löste det smidigt utan krångel och skickade en ny likadan lampa till mig.

  Högsta betyg till dom alltså!

  2 people like this post.
 • Baconparfym

  Posted on juli 24th, 2011 Krylbo No comments

  Hittade en baconparfym på www.roligaprylar.se
  Direktlänk http://www.roligaprylar.se/Bacon-Unisex-Parfym.html
  Det roligaste är att det nog inte är något skämt… Priset är idag 379kr, och doften beskrivs så här:

  ”This spicy maple fragrance is lovingly crafted with a sophisticated blend of bergamot, orange, lime, grapefruit, black pepper, cedar wood, vetiver, guaiac wood and two pinches of salty bacon goodness”.

  Tänk om någon (inte jag) kunde testa och tala om hur den luktar =)

  1 person likes this post.
 • Billigt

  Posted on juli 8th, 2011 Krylbo No comments

  20110708-130803.jpg

  Be the first to like.
 • Nutisal

  Posted on juli 7th, 2011 Krylbo No comments

  Nötterna från Nutisal kan jag verkligen rekommendera!

  Den med bara mandlar i har 6gr kolhydrater per 100g, och Enjoy Mix med blandade nötter är lite onyttigare med 26gr kolhydrater per 100gram! Men mandlarna är i alla fall godast så det är inget problem!
  Det finns ett par sorter till. Jag ska kolla in kolhydrathalten innan jag testar nån ny sort.

  Be the first to like.
 • Test med Blogsy

  Posted on juli 7th, 2011 Krylbo No comments

  Testar ett nytt Blog-verktyg till iPad2. Blogsy. Verkar vara riktigt smidigt, bara man får vänja sig lite, och lära sig hur det fungerar.

  Alanya

  Hur som helst ska jag försöka lära mig det :-)
  Bilden ovan är från Alanya. Från år 2010, september.

  Be the first to like.
 • Kesella / Kvarg

  Posted on maj 13th, 2011 Krylbo No comments

  Jag har ansökt om att testa (få smakprov) på Arla Köket Kvarg i dom nya smakerna rabarber eller hallon.

  Jag brukar inte äta Kesella alls, möjligtvis någon gång när man bakar. Är det nåt att ha? Nyttigt? Kolhydrater?

  Här finns mer info om smakerna och där man kan ansöka om att få testa:
  http://smartsontestpilot.se/arla-koket-kesella/bli-testpilot/

  Be the first to like.
 • Rydbergs nya Bearnaise-såser

  Posted on mars 23rd, 2011 Krylbo No comments

  Jag fick en kupong från Smartson för att testa Rydbergs nya Bea-såser, och nu är testet gjort och jag har skrivit inlägg i Smartsons testblogg. Inläggen finns på
  http://smartsontestpilot.se/rydbergs/2011/03/16/infor-testet/
  http://smartsontestpilot.se/rydbergs/2011/03/23/rydbergs-bea-lchf/

  Ett utdrag från det jag skrev hos Smartson:

  Jag funderade ju på kolhydratinnehållet i dom nya såserna, för i äkta bearneaise så kan det inte bli just nån enda kolhydrat men trots det så är det några kolhydrater i olika färdiga bea-såser i butikerna, men i Rydbergs nya såser så är det 0,5g kolhydrat per 100g. Perfekt! Med tanke på att det är 72g fett så är det väldigt nära ren hälsokost (iofs beroende på vad det är för olja, bäst hade ju varit att det var smör).
  I innehållsförteckningen hittar jag mest av vegetabilisk olja. Det står inget mer vilken typ av olja det är. Det skulle jag vilja veta. Solrosolja som är så populärt idag är verkligen inte bra att få i sig, så är det tex det så vore det bra att få veta. Jag hittar också Maltodextrin som det vore bra om man hade sluppit att hitta i såsen.
  Sen långt ner i listan kommer socker, men det måste vara ytterst lite med tanke på det totala kolhydratinnehållet. Hellre vanligt socker än maltodextrin säger jag.
  Visst är det konserveringsmedel i också, men det kanske är svårt att slippa…?
  Det känns som att dom gått ett steg för att göra den mer naturlig än andra såser eftersom man hittar t ex ansjovis och tamarind i såsen, och färgämnena är betakaroten och paprikaoleoresin. Det låter ju ganska schysst!

  Be the first to like.